HET PROTOCOL KRIJGT EEN RODE KAART !

NEERLEGGING VAN STAKINGSAANZEGGING !

Gisteren hebt u een mededeling van de twee CEO’s Cornu en Lallemand en van de Algemeen Directeur Bovy gekregen, waarin ze een artikel in de zakenkrant “De Tijd” over het Protocol van Sociaal Akkoord wilden rechtzetten.

Als jullie vertegenwoordiger tijdens de gesprekken over het sociaal akkoord, willen we jullie op een correcte manier informeren en wensen we de mededeling van de Directie op onze beurt ‘recht te zetten’.

1. Er wordt van het personeel een bijdrage gevraagd in het verhogen van de productiviteit, door minister Galant vastgelegd op 4% per jaar gedurende vijf jaar. Uit onze berekeningen blijkt dat met de voorgestelde maatregelen alleen al 4% wordt bereikt, en dan moeten degedeeltelijke niet-vervanging van het personeel de komende jaren en de efficiëntiewinsten van de directies in planning, onderhoudsmodellen,… er nog worden bijgeteld !!! Hoe kan men spreken van een bijdrage, als het personeel alleen het volledige gewicht van de productiviteitsstijging moet dragen.

2. We ontdekken samen met u dat ‘er maandenlang werd overlegd’ en dat ‘de onderhandelingen ondertussen aan de gang zijn’. De huidige gesprekken kunnen onmogelijk als overleg en onderhandeling worden beschouwd. Vragen worden niet beantwoord, inhoudelijke wijzigingen worden niet toegestaan,… Dit is een nooit geziene werkwijze in de geschiedenis van het sociaal overleg bij de Belgische Spoorwegen. We klagen dan ook de starre houding van de Directie aan, die de weg naar het compromis nooit heeft toegelaten.

3. In de mededeling wordt gezwegen over een deel van het voorgelegde document, nl. over flexibeler werken, het afschaffen van compensatie in tijd bij tijdelijke tewerkstelling in een andere werkzetel en over de gedetailleerde inhoud van de ‘aanpassing van de prestaties en diensten bij technische directies’. We kunnen niet goedkeuren dat het engagement van het personeel wordt gevraagd op basis van onvolledige informatie.

In het Sturingscomité van 9/12/15 hebben we gevraagd of er nog onderhandelingsmarge mogelijk was omdat we het overleg nog alle kansen wilden geven. Dit bleek niet het geval. 

Op 16 december 2015 wil de maatschappij in de Nationale Paritaire Commissie de maatregelen inzake de productiviteit éénzijdig opleggen.

Onderhandelingen waarbij de wil van de Directie ons wordt opgedrongen en we als syndicale organisatie steevast op een muur botsen, zijn voor ons onaanvaardbaar en zullen bijgevolg uitmonden in een actieplan met een  stakingsaanzegging voor 6 en 7 januari 2016 en op 21, 22 en 23 januari 2016.

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!